تفاوت ورق سیاه و گالوانیزه  

با اینکه ورق ‌های فولادی شباهت ‌های بسیار فراوانی با همدیگر دارند، اما تفاوت ‌های زیادی هم با همدیگر دارند. ورق گالوانیزه و ورق سیاه، جزو پرطرفدارترین و پرفروش ترین مقاطع فولادی می باشند. ویژگی ها و قابلیت های خاص ورق های گالوانیزه و سیاه سبب شده تا هر کدام از این ورق ها با توجه به کارایی شان در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرند. جهت مقایسه ورق گالوانیزه و ورق سیاه بهتر است شما را با تعاریف آنها بیشتر آشنا نماییم. 

ورق سیاه

ورق سیاه

ورق سیاه

در حقیقت ورق سیاه یک نوع محصول فولادی می باشد که طی فرآیند نورد گرم تولید می گردد. این نوع ورق در دمای بیشتر از 1200 درجه سانتی‌گراد ساخته می ‌شود. جهت تولید تولید ورق سیاه، اسلب را در دمای بالا ذوب می‌ نمایند و در نهایت رنگ آن سیاه می ‌شود، به همین علت این ورق را به این نام ( ورق سیاه) نامگذاری کرده اند. ورق سیاه در هنگام خنک شدن پوسته ‌پوسته می شود و بایستی قبل از رنگ ‌آمیزی ورق سیاه، پوسته ‌های آن جدا گردد. هم اکنون قیمت این نوع ورق به علت پردازش بسیار کمتر، در قیاس با ورق گالوانیزه بسیار کمتر است.

ورق سیاه از جمله ورق های فلزی تصفیه نشده می باشد که در معرض خوردگی و زنگ زدگی قرار دارد. جهت جلوگیری از خوردگی این ورق، سطح آن را با روکش هایی ( روکشی که مخلوطی از  اپوکسی – پلی استر تشکیل شده) می پوشانند.

اصلی ترین تفاوت ورق سیاه با ورق گالوانیزه و مابقی ورق های فولادی، از نظر رنگ و ظاهر آن است. ورق های روغنی سطحی مات و رنگی سیاه دارند.

از جمله رایج ترین ورق های سیاه تولید شده در کشور ایران ( ورق های ST37 و ST52 ) می باشد. این نوع ورق  به صورت شیت و رول در بازار آهن آلات وجود دارد. 

ویژگی‌های ورق سیاه 

در متن زیر به برخی از ویژگی‌ های ورق سیاه اشاره می کنیم:

جالب است بدانید که ورق سیاه به دو شکل مختلف ( رول و شیت) عرضه بازار می ‌شود. این ورق ها تقریبا ضخامتی مابین یک و نیم تا دویست میلی ‌متر خواهند داشت. ناگفته نماند تولید این نوع ورق در ضخامت 2 میلی ‌متر به بالا، بسیار رایج ‌تر می باشد.

ورق های سیاه در عرض‌ های 2000 ، 1500، 1250 و 1000 میلی ‌متر تولید می ‌شوند.

ورق های سیاه خاصیت جوش ‌پذیری بسیار بالایی دارند و کار جوشکاری با آنها بسیار راحت تر است.

کاربرد این نوع ورق در ساختمان سازی و صنایع مختلف بسیار گسترده می باشد. مهمترین موارد استفاده ورق سیاه در ساخت تجهیزات صنایع بسیار سنگین، سدها، پتروشیمی ‌ها و ... می باشد. ورق های سیاه به صورت کاملا مستقیم یا بعد از تبدیل نمودن به مصالح ساختمانی همانند نبشی، تیرآهن و ناودانی به وفور مورد استفاده قرار می‌ گیرند. برخی دیگر از کاربردهای ورق سیاه عبارتند از: صنایع کشتی سازی، ساخت بدنه و همچنین استحکامات درون خودروها، ساخت انواع پروفیل و لوله، تولید تانکرهای مختلف و ...

ورق گالوانیزه

گالوانیزه سازی یا به عبارت دیگر فرایند گالوانیزاسیون به فرایندی می گویند که با استفاده از فلز روی بتوان سطح آهن و فولاد را بپوشانند تا از آن محافظت نموده و همچنین در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاوم باشد. روش های بسیار گوناگونی جهت این فرایند وجود دارد. متداول ترین روش آن، استفاده از گالوانیزه گرم می باشد. فولاد گالوانیزه به علت شکل پذیری، دوام طولانی، استحکام و همچنین محافظت در مقابل زنگ زدگی و خوردگی از جمله پرکاربردترین فولادهای دنیا می باشد. فلز روی به عنوان یک لایه پوششی بسیار مناسب در مقابل عناصر خورنده، از فلز پایه به خوبی محافظت می کند. ناگفته نماند خاصیت این فلز ( روی) بر روی فلز پایه سبب تولید فولادی بسیار محکمو با کیفیت خواهد شد.

بهتر است بدانید که گالوانیزه کردن به معنای فرآیند پوشاندن فولاد یا آهن با یک لایه بسیار ‌نازک روی می باشد. این فرآیند با عبور دادن فولاد در دمای تقریبا 460 درجه سانتی گراد از داخل فلز روی ذوب ‌شده اتفاق می ‌افتد.

در واقع ورق گالوانیزه، با روی اندود نمودن ورق سیاه تشکیل می شود. گالوانیزه نمودن ورق‌ های فولادی جهت جلوگیری از خوردگی، زنگ‌زدگی و ایجاد سطحی  بسیار سخت‌ تر انجام می‌ گیرد. 

ویژگی‌های ورق های گالوانیزه

برخی از مهمترین ویژگی های ورق گالوانیزه عبارتند از:

این نوع ورق در برابر انواع شرایط آب و هوایی مختلف، بسیار مقاوم می باشد. مقاومت بسیار بالای ورق گالوانیزه سبب محبوبیت این نوع ورق در انواع مناطق ( خصوصا آب و هوای مرطوب) شده است.

جوشکاری یا به عبارت دیگر کار با ورق گالوانیزه به روش ‌های دیگر سخت است؛ یعنی جوش ‌پذیری بسیار پایینی دارد.

گالوانیزه کردن سبب می‌ شود سطوح زیباتر و صیقلی داشته باشیم. این موضوع سبب گسترده شدن کاربردهای این نوع ورق شده است. این نوع ورق در مقابل رطوبت بسیار مقاوم و بادوام است. در صورتی که لایه روی آن آسیب ببیند یا دچار خراش بسیار عمیقی شود، از محل آسیب ‌دیدگی فولاد زیرین خیلی راحت اکسید می ‌شود. همه این ویژگی ها سبب می شود تا ورق گالوانیزه جهت استفاده طولانی ‌مدت، مقرون به ‌صرفه تر باشد.

ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه

کاربرد ورق های گالوانیزه

ورق های گالوانیزه بهترین و در عین حال مناسب ترین انتخاب جهت تولید انواع تجهیزات فلزی می باشند. ناگفته نماند این ورق فولادی در صنایع گوناگون همچون خودرو سازی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. در صنایع بسیار گوناگونی همچون خودرو سازی، ساخت انواع سوله‌، ساخت کابینت، ساخت تانکرهای ذخیره و انتقال آب، راویزهای ساختمانی و ... از ورق های گالوانیزه استفاده می کنند.

مقایسه ورق های سیاه و گالوانیزه

مهمترین عامل اصلی تفاوت ورق سیاه و گالوانیزه در کاربردشان است. در ادامه این مطلب، شما عزیزان را با این تفاوت ‌ها بیشتر آشنا خواهیم کرد:

ورق سیاه و ورق گالوانیزه از پرکاربردترین و پرفروش ترین ورق ها در صنعت می باشند. با وجود شباهت ‌های بسیار فراوانی که این دو ورق با یکدیگر دارند، تفاوت‌ هایی هم با یکدیگر دارند. در متن زیر به برخی از تفاوت های این دو ورق می پردازیم.

جهت تولید ورق های گالوانیزه در قیاس با ورق های سیاه به زمان بسیار کمتری نیاز است. 

ورق سیاه همانند دیگر ورق های فولادی مقاومت بسیار فراوانی در برابر زنگ زدگی و خوردگی ندارد. در صورتی که ورق های گالوانیزه به گونه ای طوری طراحی و تهیه شده است که در مناطق با رطوبت بسیار بالا مورد استفاده قرار می گیرند.

ظاهر ورق های سیاه بسیار مات می باشد. در صورتی که ورق های گالوانیزه ظاهری صاف، شفاف و صیقلی دارند.

ورق های سیاه از نوع ورق های فولادی پایه می باشند. در حالی که ورق های گالوانیزه از نوع ورق های فولادی ثانویه هستند. یعنی امکان دارد که ورق های گالوانیزه از ورق های سیاه تولید شده باشند.

ورق های سیاه کاربرد بیشتری در صنایع بسیار بزرگ دارند. اما ورق های گالوانیزه بصورت کاملا اختصاصی تر در صنایع گوناگون کاربرد دارند.

ابعاد ورق های سیاه در قیاس با ابعاد ورق های گالوانیزه ای که در بازار موجود می باشند، بسیار متنوع تر است.

قیمت ورق گالوانیزه در قیاس با ورق سیاه بسیار بیشتر است.

تفاوت ورق های سیاه و ورق های گالوانیزه در استحکام کششی و استحکام خمشی بسیار قابل توجه تر است. ورق های سیاه در قیاس با ورق های گالوانیزه استحکام خمشی و استحکام کششی کمتری دارند. ورق های گالوانیزه در قیاس با ورق های سیاه سختی و استحکام بالاتری دارند.

جهت استعلام قیمت و خرید انواع مقاطع فولادی ( ورق سیاه، گالوانیزه و ...) میتوانید به سایت معتبر تله آهن مراجعه نمایید.

کاربردهای ورق گالوانیزه

کاربردهای ورق گالوانیزه