مقایسه لوله مانیسمان و درزدار  

لوله های فولادی به دو شکل متفاوت ( لوله های بدون درز و لوله های درزدار) تولید می گردند. هر کدام از این نوع لوله ها دارای معایب و مزایایی می باشند. در این مقاله قصد داریم به بررسی دقیق آنها بپردازیم. قبل از هر چیزی بایستی از تعریف مناسب و دقیق این لوله ها آگاهی یابیم.

لوله درزدار

لوله درزدار

لوله درزدار

لوله درزدار در انواع گوناگونی تولید و عرضه بازار می ‌شود. ماده اولیه تولید لوله های درزدار ورق فولادی هستند. به همین علت قیمت لوله درزدار به قیمت ورق فولادی وابسته می ‌باشد. معروف ‌ترینلوله های درزدار عبارتند از:

لوله درز مستقیم. لوله مبلی لوله گالوانیزه. لوله اسپیرال. لوله گاز.

استاندارد لوله های درزدار در زمان خرید، مهمترین نکته ای است که باید بررسی شود. لوله های درزدار به علت تنوع زیاد و کاربرد فراوانی که در صنایع مختلف دارند، در نتیجه لازم است جهت تصمیم گیری بهتر و در نهایت کاهش ریسک خرید، اطلاعات کافی در رابطه با استاندارد این مقطع فولادی را بدانید.

با خم نمودن  و شکل دهی ورق ‌های فولادی و در نهایت تبدیل کردن آنها به شکل لوله ( با جوش دادن دو قسمت ورقه)، لوله های درزدار به وجود می ‌آیند. عرض هر ورق که لوله های درزدار از آن تهیه می شود، در واقع همان محیط خارجی لوله می باشند و جهت محاسبه قطر خارجی یا داخلی از آن میتوان استفاده نمود. شایان ذکر است بدانید که روش و نوع جوشی که دو قسمت لوله به هم جوش می خورد، بر کیفیت و مقاومت لوله تاثیرگذار می باشد. نکته قابل توجهی که در رابطه با این موضوع لازم است بدانید جوش نمودن لوله از طریق ( فرکانس بالا، مقاومت الکتریکی، جوشکاری مارپیچی و ذوبی الکتریکی) از جمله پرکاربردترین و در عین حال رایج ‌ترین روش ‌های لوله درزدار می باشند.

لوله مانیسمان یا بدون درز

ساخت انواع لوله های بدون درز یا به عبارت دیگر لوله مانیسمان با شمش آغاز می گردد. در ابتدا شمش را گرم می کنند و در میان شمش هنگامی که هنوز لوله گرم است، سوراخی ایجاد می نمایند. بر این استوانه فولادی کشش و خمش فراوانی وارد می کنند و در نهایت این لوله فولادی به حدی کشیده و  نورد می شود تا قطر، طول و همچنین ضخامت دیواره های لوله با ابعاد لوله مطابقت داشته باشد.

تفاوت های لوله مانیسمان و درزدار

بعد از آشنایی بیشتر با این لوله ها، تفاوت لوله مانیسمان و درزدار در زمان و روش تولید، میزان تحمل دما و فشار، ظاهر، قیمت، کاربرد، عایق کاری، قطر داخلی، قطر خارجی، ابعاد و وزن است.

تفاوت لوله مانیسمان و درزدار از نظر زمان و روش تولید

اولین و مهمترین تفاوت لوله مانیسمان و درزدار در نحوه تولید آنها می باشد. روش تولید لوله های درزدار به این صورت است. در واقع لوله های درزدار بعد از لول شدن ورق نواری تولید خواهند شد. به معنای این است که در طول لوله درزدار، یک خط جوش وجود دارد. 

نحوه تولید لوله مانیسمان: از روش اکسترودینگ یا اکسترود جهت تولید این لوله استفاده می نمایند. همانطور که در متن بالا به آن اشاره نمودیم از شمش فولادی جهت تولید لوله های مانیسمان استفاده می نمایند. انتخاب شمش فولادی استوانه ای سبب صرفه جویی فراوان در هزینه می شود. شمش فولادی سرخ شده به وسیله میله، دارای حفره ای می شود. در ابتدا لوله های بدون درز به لوله های با سایز بسیار بزرگتر تبدیل می شوند. با کشش سرد و گرم به سایزهای بسیار کوچکتری تبدیل می شوند. در نهایت بعد از عملیات ماشین کاری سبب تولید لوله بدون درز خواهد شد.

تفاوت لوله مانیسمان و درزدار

تفاوت لوله مانیسمان و درزدار

تفاوت لوله مانیسمان و درزدار از نظر تحمل فشار و دما

همانطور که میدانید لوله های مانیسمان هیچ درز جوشی ندارند. در نتیجه در قیاس با لوله های درزدار در برابر فشار و دما تحمل بیشتری دارند. به هر میزانی که رده لوله های مانیسمان بیشتر باشد، در برابر دما و فشار تحمل بیشتری دارد. 

تفاوت لوله مانیسمان و درزدار از نظر ظاهر

اولین و اصلی قدم جهت تشخیص تفاوت لوله مانیسمان و درزدار در ظاهر آنها می باشد. اگر درون لوله های درزدار را لمس نمایید، به راحتی متوجه ( جوشکاری) برآمدگی در تمام طول لوله می شوید. در صورتی که در تمام طول لوله مانیسمان هیچگونه درز جوشی ندارد. درون لوله مانیسمان هیچ جوش یا برآمدگی وجود ندارد.

تفاوت لوله مانیسمان و درزدار از نظر قیمت

یکی دیگر از تفاوت های ما بین لوله مانیسمان و درزدار، قیمت آنها می باشد. لوله های درزدار در قیاس با لوله های مانیسمان قیمت کمتری دارند. جهت استعلام قیمت روز لوله مانیسمان و لوله درزدار میتوانید به سایت معتبر تله آهن مراجعه نمایید.

لوله درزدار

لوله درزدار

تفاوت لوله های مانیسمان و لوله های درزدار از لحاظ کاربرد

مهمترین و اصلی ترین تفاوت لوله مانیسمان و لوله درزدار در کاربرد آنها می باشد.

در متن زیر به برخی از کاربردهای لوله های درزدار اشاره می کنیم:

برای انتقال سیالاتی همانند گاز روکار، نفت و  آب، جهت ساخت قطعات صنعتی، در ساخت صنایع ساختمانی جهت لوله کشی آبگرمکن و شوفاژ، در صنعت خودروسازی، در صنایع مختلف مانند تونل سازی و معدن، در صنایع بسیار بزرگ مانند کشتی سازی، در تهیه پروفیل های قوطی، در صنعت ماشین سازی، در صنعت معماری، داروسازی، ساخت داربست، حفاظ و حصار، در صنایع آشامیدنی و غذایی، در صنعت داروسازی و ...

لوله های مانیسمان به علت اینکه دما و فشار بالایی را میتوانند تحمل کنند در موارد زیر به وفور کاربرد دارند:

خطوط فشار قوی، خطوط صنایع غذایی و دارویی، خطوط هیدرولیک، دریچه های ایمنی زیر دریا، در خطوط نفت و گاز، خطوط تزریق مواد شیمیایی، جهت انتقال سیالاتی مانند مایع و گاز.

تفاوت های ما بین لوله مانیسمان و درزدار موجب شده  تا عایق کاری این دو نوع  لوله با یکدیگر تفاوت داشته باشد. در لوله کشی گاز، جهت عایق کاری نمودن لوله گاز از رنگ استفاده می نمایند. در ابتدا و قبل از هر چیزی لوله های درزدار به کمک سمباده و همچنین حلال های روغن، زنگ زدایی و در نهایت چربی زدایی خواهند شد. در آخرین مرحله سطح لوله را با ضد زنگ ها اندود می شوند و بعد از خشک شدن ضد زنگ، لوله رنگ آمیزی می شود.

تفاوت لوله های مانیسمان و لوله های درزدار از لحاظ عایق کاری

جهت عایق کاری نمودن لوله های گاز توکار فقط کافی است بعد از زنگ زدایی، چسب پرایمر را همراه با یک بار نوار پیچی استفاده نمایید.

لوله های مانیسمان، بعد از زنگ زدایی نمودن آنها با سمباده و همچنین برس، با رنگ پرایمر پوشش می دهند و در نهایت لوله مانیسمان فقط در ۱ مرحله به وسیله نوار عایق سیاه، نوارپیچی خواهد شد.


تفاوت کاربرد لوله های مانیسمان و لوله های درزدار

لوله مانیسمان، استحکام بیشتری دارد. لوله های فولادی درزدار تقریبا می تواند 20 درصد فشار کار کمتری را در قیاس با لوله های بدون درز تحمل نمایند.  

جوشکاری لوله های مانیسمان و لوله های درزدار

لوله مانیسمان و درزدار ترکیب شیمیایی متفاوتی دارند. تولید اجزای لوله بدون درز، با مقررات اصلی ASTM انجام می گیرد. این نوع لوله، بایستی با ترکیب شیمیایی بسیار مناسب جهت جوشکاری تولید گردد. به عنوان مثال بایستی این عناصر ( گوگرد، اکسیژن، سیلیکون، منگنز و سایر عناصر) را با نسبت مشخصی مخلوط نمود تا در هنگام جوشکاری، آسان انتقال حرارت جوش انجام شود.

 تفاوت لوله درزدار و بدون درز از نظر استحکام

در حقیقت استحکام لوله، به ترکیب آلیاژ آن بستگی دارد. چنانچه ترکیب آلیاژ و همچنین عملیات حرارتی در هر دو نوع لوله کاملا یکسان باشد، در اصل دو لوله از نظر استحکام یکسان می باشند. 

تفاوت لوله درزدار و بدون درز از نظر مقاومت در برابر خوردگی

مقاومت در برابر خوردگی، بسته به ترکیب آلیاژ آن متفاوت می باشد. این دو نوع لوله با همان عملیات حرارتی ترکیب شیمیایی، مقاومت یکسانی در برابر خوردگی دارند. 

خرید لوله های مانیسمان و لوله های درزدار

خرید عمده لوله مانیسمان و لوله درزدار از مراکز معتبر، موجب شده تا خریداران عزیز با خیال آسوده اقدام به خرید انواع لوله گازی با استاندارد بالا و قیمت بسیار مناسب نمایند. جهت خرید و استعلام قیمت میتوانید به وب سایت ما به نشانی www.teleahan.com مراجعه نمایید.