تفاوت ورق روغنی و سیاه

از مهم ترین و اصلی ترین تفاوت های بین ورق روغنی و ورق سیاه می توان به: فرآیند تولید، سایز، کیفیت، ابعاد، کاربرد و قیمت آنها اشاره کرد. با توجه به اهمیت بسیار بالایی که در مورد تفاوت های بین این ورق ها و همچنین خرید ورق مناسب جهت مصرف لازم است بدانید، در این مطلب قصد داریم به تفاوت ورق های سیاه و ورق های روغنی از لحاظ قیمت و مصرف آنها بپردازیم.

تفاوت ورق روغنی و سیاه مسئله بسیار مهمی می باشد که شما عزیزان بایستی قبل از خرید و شروع یک پروژه، آگاهی کافی از آن داشته باشید.

تفاوت ورق روغنی و سیاه

تفاوت ورق روغنی و سیاه

ورق سیاه

در حقیقت ورق سیاه توسط فرآیند نورد گرم ساخته می شود. در حین انجام فرآیند به دلیل اعمال کردن دمای بسیار بالا سبب تماس مقداری دوده با سطح آن می شود و در حین قرارگیری در هوای آزاد، سطح ورق به رنگ سیاه در خواهد آمد. البته ناگفته نماند که ورق سیاه در بازار آهن به نام ورق گرم شناخته می شود. به همین علت به آن ورق سیاه گفته می شود. از مهمترین ورق های سیاه میتوان به دو گرید بسیار معروف st52 و st37 اشاره نمود. 

ورق روغنی

ورق روغنی مانند ورق سیاه، فرایند نورد گرم را گذرانده و بعد از سرد شدن و اسید شویی روی آن، روغن کاری و همچنین کلاف پیچ شده و در نهایت تحت فرآیند نورد سرد قرار خواهد گرفت. انواع گریدهای معروف ورق روغنی عبارتند از:  st12 ( ورق معمولی)، st14 ( ورق فوق کششی) و st13 ( ورق نیمه کششی). ورق روغنی را در بازار به نام ورق های نورد سرد می شناسند. در حقیقت محصولات فلزی که به وسیله فرآیند نورد سرد ساخته می شوند، ظاهر و سطح بهتری در قیاس با دیگر محصولات فلزی خواهند داشت. ورق های روغنی از این قاعده مستثنی نخواهند بود.

ورق روغنی

ورق روغنی

تفاوت ورق روغنی و سیاه از نظر سایز

ورق خروجی نور گرم، سطح خشنی دارد و همچنین تلرانس های ابعادی آن چندان ظریف نمی باشد. در فرآیند نورد گرم، ضخامت ماده از 25 به 6 میلی متر کاهش پیدا می کند. چنانچه که جنس نازک باشد، ممکن است که ضخامت نزدیک به 6 میلی متر دور محوری پیچیده شود و در نهایت کویل های ورق را تولید کند. جالب است بدانید که این کویل های تولیدی، ماده اولیه جهت فرآیند نورد سرد هستند. در فرآیند نورد سرد، ورق های با تلرانس های کمتر، پرداخت سطح بسیار بالا و در نهایت ضخامت کمتری تولید خواهند شد.

تفاوت ظاهر ورق روغنی و سیاه

ورق های سیاه در قیاس با ورق های روغنی، ظاهر چندان جالبی ندارند و در مواردی که کیفیت، ویژگی مکانیکی و استحکام محصول مهم می باشد، استفاده می شود. در صورتی که از ورق های روغنی در موارد که ظاهر و شکل ورق بسیار حائز اهمیت می باشد، مناسب است. 

تفاوت کاربرد ورق روغنی و سیاه

از ورق روغنی جهت تولید مبلمان فلزی، لوازم خانگی، صنعت خودروسازی، محصولات فولادی همانند پروفیل، لوله و ... مورد استفاده قرار می گیرد. در حالی که از ورق های سیاه جهت تولید تجهیزات ترافیکی، ساخت مخازن و تانکر، ساخت لوله، تجهیزات دریایی، گاردریل، تولید مقاطعی همانند نبشی و ناودانی و ... مورد استفاده قرار می گیرد. در فرایند نورد گرم تجهیزات و روش های تولید بسیار یشرفته تر هستند به گونه ای که تجهیزات و وسایل حاصل از این فرایند، با کیفیت  بوده و همچنین قیمتی کمتر از ورق سرد دارند. با این حال به علت گرانی دستگاه های نورد ورق سیاه ،تنها در شکل ها و اندازه های استانداردی تولید می گردد که تقاضا برای آن زیاد باشد. برای محصولاتی با سایز بزرگتر همواره از ورق گرم استفاده می شود. چرا که محصولات بزرگ بایستی شکل متمایزی داشته باشند.

تفاوت کیفیت ورق روغنی و سیاه

در واقع محصولات نورد سرد دارای پوشش سطحی بسیار با کیفیتی می باشند و از نظر یکنواختی و صافی سطح، کیفیت بیشتری دارند. میلگردهایی که در طی فرایند نورد سرد ساخته می شوند، در قیاس با میلگردهای تولیدی که طی فرایند نورد گرم ساخته می شوند، سختی بیشتری دارند. در حالی که این روند در نحوه تولید ورق های فولادی کاملا معکوس می باشد، در ورق های نورد گرم، میزان کربن بسیار بیشتر بوده و همچنین ورق های سرد به علت فرایند آنیلینگ بسیار نرم تر و انعطاف پذیر تر می باشند. در نتیجه ورق سیاه در قیاس با ورق روغنی استحکام بیشتری دارا می باشد.

تفاوت ورق روغنی و ورق سیاه

تفاوت ورق روغنی و ورق سیاه

تفاوت مصرف کنندگان ورق روغنی و ورق سیاه

در حقیقت تفاوت بسیار زیاد مابین ورق سیاه و همچنین ورق روغنی در ویژگی های گوناگون منجر به متفاوت بودن مصرف کنندگان آنها و کاربردشان می شود. در واقع مصرف کنندگان اصلی ورق های سیاه بخش ها و افرادی می باشند که ظاهر کار، اهمیت چندانی برایشان ندارد و از این ورق ها بیشتر در قسمت های زیر کار استفاده می نمایند. در حالی که استحکام و مقاومت زیاد محصول برایشان مهم است. اما مصرف کنندگان اصلی ورق های روغنی بخش ها و افرادی می باشند که ظاهر کار برایشان مهم است. 

ناگفته نماند ورق های روغنی علاوه بر ظاهر صیقلی و زیبای خود، با توجه به مورد مصرف در مقاومت های گوناگونی هم تولید و عرضه بازار می شوند.

مقایسه ورق روغنی و سیاه

در متن زیر به برخی از مهمترین تفاوت های ورق سیاه و روغنی می پردازیم:

  • از ورق گرم بیشتر جهت تولید محصولات بسیار عظیم تر استفاده خواهد شد. زیرا محصولات کوچکتر بایستی انعطاف پذیر تر و محکم تر باشند. به همین علت همیشه به وسیله انواع ورق سرد محصولات کوچکتر تولید می شوند.
  • ورق سرد در قیاس با ورق گرم ظاهر بالاتری دارد.
  • ورق گرم میتواند تغییر شکل پیدا کند و نحوه برش آن به شکل صفحات فولادی است.
  • نورد سرد منجر به کاهش ضخامت ورق یا به عبارت دیگر صفحات فولادی خواهد شد. به همین علت از سختی و مقاومت بسیار بالاتری برخوردار می باشد.
  • به علت پیچیده بودن فرایند ساخت ورق سرد، قیمت ورق روغنی در قیاس با ورق سیاه بیشتر است.
  • ابعاد ورق سرد در قیاس ورق گرم بسیار دقیق تر می باشد.
  • ورق گرم را میتوان به اشکال گوناگونی در آورد، ورق های گرم در قیاس با ورق های سرد انعطاف پذیری بالاتری دارند.

ورق سیاه

ورق سیاه

مقایسه قیمت ورق روغنی و ورق سیاه

قیمت ورق سیاه با ورق روغنی یکسان نیست. این دو نوع ورق از این جنبه هم با یکدیگر تفاوت دارند. قیمت ورق سیاه در قیاس با ورق روغنی کمتر است. اصلی ترین علت آن ظاهر و شکل مناسب تر ورق روغنی می باشد.. در تولید ورق های روغنی مواد اولیه با کیفیت استفاد می شود و گاهی اوقات با اضافه نمودن برخی عناصر به این ورق جهت، منجر به افزایش مقاومت آنها میشود. با توجه به قیمت بیشتر ورق روغنی، لازم است که برای موارد مصرف بسیار ضروری اقدام به خرید از نوع ورق ها کرد. در مواقعی که میتوان از هر دو نوع ورق استفاده کرد  و ظاهر کار اهمیت چندانی ندارد، ‌انتخاب و خرید ورق سیاه در کاهش هزینه ها کمک فراوانی میکند. 


نتیجه گیری

ورق های سیاه و ورق های روغنی از ورق های پرکاربرد در صنایع مختلف به شمار می آیند. اما این نوع ورق ها در لحاظ بسیار گوناگونی با یکدیگر تفاوت دارند. اصلی ترین تفاوت ورق سیاه و روغنی در قابلیت کشسانی و میزان انعطاف پذیری، شکل و اندازه آنها می باشد. یکی از مهمترین مزایای آگاهی دقیق از تفاوت ورق روغنی و سیاه، انتخاب درست و آگاهانه ‌تر، در هنگام خرید انواع ورق  فولادی می باشد که در نهایت‌، سازه‌ ای بهتر و در عین حال باکیفیت ‌تری خواهید ساخت.

جهت خرید و استعلام قیمت روز انواع ورق های فولادی میتوانید قیمت انواع ورق فولادی یا قیمت لحظه ای ورق سیاه و روغنی از سایت تله آهن به نشانی www.teleahan.com مشاهده نمایید.