تفاوت ورق روغنی و گالوانیزه

از جمله ورق های پرکاربرد در صنایع فولاد و آهن، ورق گالوانیزه و ورق روغنی می باشند. این دو نوع ورق به علت ویژگی های منحصر به فرد و خاصی که دارند در صنایع مختلف استفاده می شوند. ورق روغنی یا به عبارت دیگر ورق سرد محصولی است که طی فرایند نورد سرد تولید می شود. در فرایند نورد سرد برخلاف فرایند نورد گرم، ورق در دمای پایین و تحت عملیات نورد قرار خواهد گرفت. در حقیقت ورق روغنی در قیاس با ورق گالوانیزه از لحاظ کیفیت و دقت ابعاد در شرایط بسیار  مطلوب تری قرار دارد. ورق های سرد در مرحله انتهایی فرایند تولید با مواد روغنی مختلفی پوشش داده خواهند شد به همین علت به آنها ورق روغنی می گویند.

 ورق  گالوانیزه نوعی ورق سرد می باشد. با این تفاوت که بر روی آن پوششی از فلز ( روی) قرار دارد. این فرایند تولید که به آن گالوانیزاسیون می گویند موجب می شود تا ورق های گالوانیزه از مقاومت بسیار  بالایی در مقابل زنگ زدگی و خوردگی برخوردار باشند. از ورق های سرد در مواقعی که نیازمند به کیفیت زیاد سطح باشد، همانند ساخت بدنه ماشین استفاده می شود. ورق های گالوانیزه در مکان هایی که ورق در مقابل عوامل طبیعی همانند باران و رطوبت قرار دارد، به وفور استفاده می کنند. 

در حیطه آهن آلات، تنوع ورق ها و همچنین فرآورده های فلزی بسیار فراوان می باشد. به حدی که هر کدام از ورق ها ( روغنی و گالوانیزه)، با توجه به هدف سازنده، به صورت روش های بسیار ویژه ای طراحی و در نهایت به مرحله ساخت می رسند. 

در حقیقت ورق گالوانیزه و روغنی هر دوی آنها در برابر زنگ زدگی و خوردگی بسیار ایمن هستند و مقاومت بسیار خوبی از خود نشان می دهند. جالب است بدانید که این دو ورق تحت تاثیر واکنش های گوناگونی به تولید خواهند رسید. به معنای این است که هر دو ورق گالوانیزه و روغنی، به منظور کاربرد آنها در صنایع مختلفی ساخته می شوند، که خوردگی و زنگ زدگی در آن صنایع فراوان باشد. شایان ذکر است بدانید که این دو ورق فلزی، کاربرد و خواص بسیار مشابهی دارند، اما در واقع تفاوت های بسیار فراوانی در آنها وجود دارد. در ادامه این مطلب مفید به بررسی دقیق و جامع تفاوت ورق روغنی و گالوانیزه خواهیم پرداخت. پس ما را تا پایان این مطلب همراهی نمایید.

مقایسه فرآیند تولید ورق گالوانیزه و ورق روغنی

جالب است بدانید که در بازار آهن آلات ورق‌ روغنی، ورق سرد شناخته می شود. این نوع ورق یکی از پرکاربردترین ورق‌ های فولادی در بازار می باشند و به علت ظاهر بسیار خوب و مقاومت بسیار خوبی که دارند، در ساخت لوازم بسیار مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. 

جهت تولید ورق روغنی، در ابتدا و قبل از هر چیزی، محصول نهایی نورد گرم ( به ورق سیاه معروف است) را اسید شویی می ‌نمایند. بعد از آن جهت کاهش نمودن ضخامت ورق، از عملیات نورد سرد استفاده می‌ کنند. و در نهایت با کمک روش ‌هایی همچون سمباده ‌زنی و پولیش، سطح ورق مورد نظر را صاف و یکنواخت خواهند کرد. به دلیل استفاده کردن از این روش ‌های مختلف، سطح ورق ‌های روغنی دچار خوردگی خواهد شد. 

جهت جلوگیری از خوردگی و زنگ‌زدگی، روی سطح مورد نظر، ورق روغنی می‌ زنند. به همین علت این ورق ‌ها به ورق های روغنی معروف و شناخته می شوند.

مقایسه ورق روغنی با گالوانیزه

ورق گالوانیزه نوعی ورق فولادی می باشد که بر روی ورق گالوانیزه، پوششی از جنس روی کشیده خواهد شد تا مانع از خوردگی و زنگ ‌زدگی ورق شود. بعد از آن جهت از بین بردن ناخالصی ها، از اسید شویی استفاده می کنند. 

در این مرحله ورق گالوانیزه را در اسید کلریدریک غوطه ‌ور خواهند کرد. بعد از غوطه ور شدن در اسید کلریدریک، ورق مورد نظر را با کمک آب می شویند و بعد از آن جهت آماده نمودن و وارد کردن به مرحله گالوانیزه، وارد کلرید آمونیاک گرم می ‌کنند. ورق به دست آمده را با مذاب روی وارد واکنش می‌ کنند. بعد از چند دقیقه پوشش بر روی ورق، پوشش گالوانیزه ایجاد می شود. بعد از گالوانیزه کردن فورا ورق را با محلول دی کرومات سدیم یا وارد آب می‌کنند تا ورق خنک شود.

تفاوت ورق روغنی و گالوانیزه

تفاوت ورق روغنی و گالوانیزه

تفاوت عمر مفید ورق گالوانیزه و ورق روغنی

مهمترین و در عین حال اصلی ترین تفاوت ورق روغنی و گالوانیزه در رابطه به طول عمر آنها می باشد. طبق بررسی های انجام شده در مناسب ترین شرایط، ورق‌ های روغنی حدودا ۱۵ سال دوام خواهند ‌آورند. بعد از این مدت دیگر ورق های روغنی خاصیت شیمیایی و فیزیکی خود را به راحتی از دست می‌ دهند. در حالی است که ورق ‌های گالوانیزه حداقل بین ۲۰ تا ۳۰ سال ( در بدترین و سخت ترین شرایط) عمر خواهند کرد. در صورتی که استانداردهای لازم جهت تولید این ورق به نحو احسن رعایت گردد، ممکن است بیشتر از ۵۰ سال عمر کنند. در نتیجه در فرآیند ساخت محصولات فراوانی که برای بازه زمانی طولانی استفاده میشوند، ورق های گالوانیزه در اولویت اصلی قرار می‌گیرند.

تفاوت ضخامت ورق های گالوانیزه و روغنی

یکی دیگر از مهمترین تفاوت ورق روغنی و گالوانیزه، ضخامت آنها می‌ باشد. در واقع تفاوت ضخامت این دو ورق‌ ها به تفاوت در فرآیندهای تولید شان بر خواهد گشت. ورق‌هایَ گالوانیزه ای که در بازار موجود می باشند، با ضخامت مابین ۰.۶ تا ۶ میلی متر تولید و عرضه می ‌گردند. در حالی که ورق ‌های روغنی ضخامت مابین  ۰.۳ تا ۳ میلی‌ متر تولید و عرضه روانه بازار می ‌شوند.

تفاوت قابلیت اعتماد ورق های گالوانیزه و روغنی

همانطور که میدانید در سطح ورق ‌های گالوانیزه، فلز روی نقش محافظ را جهت لایه زیرین ایفا خواهد کرد. به معنای این است که اگر حتی قسمتی از ورق روی دچار آسیب شود و در نهایت سطح فولادی آن در معرض هوا قرار بگیرد، در سطح آن خیلی سریع لایه محافظتی جدیدی ( از روی) شکل می‌گیرد. مازاد بر اینها استانداردهای بسیار بهتری در ساخت ورق گالوانیزه به کار گرفته شده است.

همه این ویژگی ها موجب شده تا ورق گالوانیزه در قیاس با ورق روغنی قابل اعتمادتر و در عین حال دارای عملکرد بهتری می باشد. خصوصا در هنگام بازرسی کردن ورق‌ های گالوانیزه، به علت عملکرد حفاظتی بسیار خوب فلز روی، ورق گالوانیزه به تعمیر و نگهداری  بسیار نیاز کمتری دارد.

ورق روغنی

ورق روغنی

تفاوت شکل ظاهری ورق های گالوانیزه و روغنی

ورق‌ های روغنی به علت اینکه در طی فرآیند نورد سرد ساخته می ‌شوند، ظاهری بسیار شفافی دارند و سطح صاف و صیقلی دارند. به همین علت، در ساخت تجهیزات و وسایلی که ظاهر کار اهمیت چندانی دارد، ورق های روغنی مورد استفاده قرار می گیرند. تقریبا ورق ‌های گالوانیزه مانند ورق های ورق های روغنی از این ویژگی‌های برخوردار می باشند. به معنای این است که سطحی صاف و یکنواخت و رنگی روشن خواهد داشت. اما به علت قرار گرفتن فلز روی، بر روی سطح ورق‌ های گالوانیزه، رنگ‌آانها متمایل به نقره ‌ای می باشد. ولی ناگفته نماند براقی آنها به اندازه براقی ورق ‌های روغنی نمی باشد. از طرف دیگری، به علت قرار گرفتن روی، ورق های گالوانیزه به اندازه ورقه ‌های روغنی صاف و صیقلی نمی باشند. خصوصا هنگامی که با استفاده از روش شناوری ساخته خواهند شد.

ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه

تفاوت قیمت ورق روغنی و گالوانیزه

قیمت آن دسته از ورق هایی که طی فرایند نورد سرد ساخته می شوند همانند ورق گالوانیزه و ورق روغنی در قیاس با ورق سیاه بیشتر است. از آنجایی که فرایند های بسیار بیشتری که بر روی ورق های گالوانیزه انجام می شود، در نتیجه قیمت آن در قیاس با ورق روغنی بیشتر است. جهت استعلام قیمت و خرید ورق گالوانیزه، روغنی و سیاه می توانید با کارشناسان ارشد ما که در حوزه خرید و فروش ورق فولادی می باشند، اطلاعات کافی کسب نمایید.

نتیجه گیری

ورق‌ های گالوانیزه و ورق روغنی از پرکاربردترین ورق‌های فولادی می باشند. ورق ‌های روغنی به وسیله فرآیند نورد سرد ساخته می شوند، استحکام و ظاهر بسیار مناسب تری دارند. ورق ‌های گالوانیزه با یک لایه از جنس پوشش روی بر روی سطح ورق ‌های روغنی، ساخته می شوند.