ناودانی چیست؟ فرایند تولید این پروفیل چگونه است؟ برخی از کاربردهای این مقطع فولادی؟ جهت خرید این مقطع فولادی پرکاربرد به چه مرکز معتبری مراجعه نماییم؟ با ما همراه باشید تا شما عزیزان را با این مقطع فولادی بیشتر آشنا نماییم.

ناودانی

ناودانی

ناودانی چیست؟

در یک تعریف یا بیان ساده در پاسخ به این سوال که ناودانی چیست میتوان گفت یک مقطع فولادی و پرکاربرد است که در صنعت ساختمان سازی از آن استفاده می کنند. جالب است بدانید این پروفیل از دو سطح عمودی ( به نام بال) و یک سطح افقی ( به نام جان) تشکیل شده است. این پروفیل در انواع جنس های مختلف تولید می گردد. 

تولید ناودانی

تولید ناودانی

فرایند تولید ناودانی

روش تولید این قطعه را میتوان به 3 گروه مختلف دسته بندی نماییم و منجر به تولید ناودانی ( فابریک گرم، فابریک سرد و پرسی) خواهند شد.  در متن زیر به طور خلاصه به هریک از این روش ها می پردازیم

تولید ناودانی به روش فابریک

تقریبا بیشتر ناودانی های موجود در بازار از نظر شکل، وزن و جنس به روش فابریک تولید خواهند شد. روش تولید فابریک همانند روش نورد گرم می باشد و بیشتر مقاطع فولادی همچون ورق سیاه، تیرآهن و میلگرد همانند این روش تولید خواهند شد.

ناودانی فابریک به روش نورد گرم در همان مراحل اولیه به شکل مورد نظر تولید خواهند شد. در فرایند تولید ناودانی های فابریک شمش های فولادی با توجه سایز محصول در دستگاه قالب شکل دهی می شوند. یکی از مراحلی که در فرایند ساخت این مقطع فولادی اجتناب ناپذیر می باشد، گرفتن اعوجاج از شمش های فولادی گداخته شده می باشد. این عمل بعد از نورد ابتدایی انجام می گیرد.

همانطور که در متن بالا به آن اشاره نمودیم تولید این مقطع به روش فابریک به دو صورت ( فابریک گرم و فابریک سرد) انجام خواهد گرفت که در متن زیر به ان اشاره می کنیم:

تولید ناودانی به روش نورد گرم

در فرایند تولید ناودانی گرم، شمش های فولادی در کوره تحت درجه حرارت بسیار بالایی قرار می گیرند تا شمش های فولادی به دمای نهایی خود برسند. در این مرحله فلز بعد از عبور دادن از غلطک های عمودی و افقی به تدریج به شکل نهایی خود می رسند. در مرحله آخر بر اساس سایز پروفیل، برش داده می شوند. در فرایند نورد گرم کیفیت ناودانی ها تقریبا پایین است. زیرا زمان کافی جهت تولید این مقطع وجود ندارد.

کاربرد ناودانی

کاربرد ناودانی

تولید ناودانی به روش سرد

در فرایند نورد سرد، ورق های فولادی را که تحت نورد گرم قرار گرفته اند را سرد می کنند. در حقیقت در  فرایند تولیداین پروفیل به روش نورد سرد، مقاطع را از ورق هایی خواهند ساخت که امکان ساخت آنها در خطوط تولید نورد گرم وجود ندارد. در روش نورد سرد، زمان و فرصت بیشتری جهت انجام عملیات تولید این مقطع در نظر گرفته خواهد شد. در نتیجه مقاطعی که از این طریق تولید خواهند شد، کیفیت بالاتری در قیاس با ناودانی های نورد گرم می باشند.

تولید ناودانی به روش پرسی

در واقع روش پرسی همان فرایند تولید ناودانی به روش نورد سرد می باشد که جهت تولید قوطی های پروفیل و نبشی ها از آن استفاده می نمایند. در این روش از ورق های فولادی به عنوان ماده اولیه استفاده می نمایند. فرایند تولید این مقطع فولادی به این صورت می باشد که ورق با ضخامت مناسب، براساس اندازه مورد نظر برش داده می شود. در مرحله بعد ورق از یک قسمت مشخصی، خم می شود و تا شکل محصول دربیاید. در روش پرسی از ورق های فولادی استفاده می نمایند و به وسیله دستگاه رول فرمینگ، شکل نهایی ناودانی مشخص می شود و در نهایت با پرس شکل این مقطع حاصل می شود.

انواع ناودانی ها از نظر شکل ظاهری

ناودانی ها از لحاظ شکل ظاهری به دو نوع ( مشبک و ساده) تقسیم بندی می شوند.

مشبک: معمولا ناودانی مشبک از ورق گالوانیزه تهیه می شوند. در حقیقت این نوع پروفیل ها به روش ( گالوانیزه سرد یا گالوانیزه گرم) ساخته شده اند. بر روی این قطعه سوراخ هایی کوچکی به صورت شبکه ای ایجاد می نمایند تا  بتوانند از این سوراخ ها جهت کارهای ضروری همانند سفت کردن پیچ و مهره استفاده نمایند. گاهی اوقات در ساخت قفسه های فلزی از این پروفیل ها استفاده می شود.

ساده: نوع ساده آنها از ورق های معمولی ساخته می شوند که می توانند ورق گالوانیزه یا ورق معمولی باشند. جهت ساخت این نوع محصول با توجه به نوع کاربرد آن می توان از ورق های گوناگونی استفاده نمود. برخی از کاربردهای این پروفیل ساده در اتاق کامیون، قاب ها و پایه های تجهیزات صنعتی و ... است.برای آشنایی با ناودانی سبک و سنگین اینجاکلیک کنید.

انواع ناودانی

انواع ناودانی

ساختار و جنس ناودانی

آلومینیومی: از جمله پر کاربرد ترین محصولاتی می باشند که طبق استانداردهای آمریکایی ساخته می شوند. این نوع ناودانی مقاومت فراوانی در برابر  حرارت زیاد و خوردگی دارند و وزن سبک و همچنین قابلیت جوش پذیری بسیار بالایی دارند. به همین علت جزو بهترین ناودانی ها شمرده می شوند. از این پروفیل ها آلومینیومی در در ساخت  شاسی تریلی ها، درب و پنجره و ... استفاده می کنند.

گالوانیزه: این نوع ناودانی در صنعت کاربرد بسیار زیادی دارد. برای اینکه ناودانی گالوانیزه دارای مقاومت زیادتری شود و همچنین ماندگاری شان افزایش پیدا کند، برخی از تولید کنندگان به وسیله فرایند گالوانیزاسیون، ( دادن پوششی از فلز روی است)، استحکام آن را بالا می برد و  در نهایت عمر آن را بیشتر از ۳۰ سال افزایش میدهد.

فلز روی، ارزان ترین و بهترین آلیاژها می باشد که جهت مقاوم کردن این محصول استفاده می شود. به هر اندازه که ضخامت پوشش روی این پروفیل فولادی زیادتر باشد، مقدار گالوانیزه و همچنین خواص ضد زنگ این محصول  بیشتر می شود.

کاربرد ناودانی  

کاربرد این مقطع با توجه به نوع آن، در صنایع گوناگون بسیار گسترده می باشد. این پروفیل در قسمت هایی از سازه که نیاز به تحمل بار بیشتر است، مورد استفاده قرار می گیرد. این پروفیل کاربردی را به دو دسته ( ساده و مشبک) تقسیم بندی می کنند. هر کدام از این مقطع ها براساس خصوصیاتشان، برای کاربردی مناسب می باشند. این پروفیل ها با توجه از لحاظ شکل ظاهری در دو دسته UPN و UPE قرار داده می شوند. 

UPE: دارای بال های صاف و موازی می باشند.

 UPN: مخروطی شکل می باشند.

کاربرد این مقطع فولادی در صنایع گوناگون بسیار زیاد است. اما میتوان گفت که کاربرد اصلی و رایج این مقطع در صنعت ساختمان سازی است و جهت قاب و پایه از آن استفاده می کنند. یکی دیگر از کاربردهای ناودانی در صنعت ساختمان سازی، جهت ساخت نمای ساختمان از آن استفاده می نمایند. از ورق گرم به عنوان ماده اولیه در فرایند تولید ناودانی ساده استفاده می نمایند و قابلیت گالوانیزه شدن دارد. در صنعت ماشین سازی، ناودانی ساده از جمله پروفیل های محبوب و پرکاربرد می باشد. ناگفته نماند کاربرد این مقطع فولادی محکم در ساخت پل ها رایج است.

این مقطع فولادی را با توجه به کاربردی که دارند به دو شکل مختلف C و U تعریف کرده اند. برخی از کاربردهای این محصول فولادی بسیار محکم عبارتند از: ساخت چهارچوب، ماشین آلات، اسکلت کامیون، تجهیزات ساخت و ساز و ....

ناودانی های UNP با توجه به اینکه طبق استاندارد اروپا ساخته می شوند در قیاس با دیگر ناودانی های از وزن و استحکام بالایی برخوردار هستند. از این محصول در ساخت پروژه های صنعتی بسیار بزرگ استفاده می نمایند. در بادبند، ستون ها، تیر و خرپا از این نوع مقطع استفاده می نمایند.برای آشنایی بیشتر با ناودانی upa و unp میتوانید به مقاله تفاوت ناودانی upa و unp مراجعه کنید.

ناودانی های مشبک همانند نوع ساده خود به روش فرایند نورد گرم ساخته می شوند و امکان گالوانیزه شدن را دارند. از این نوع مقطع در ساخت سازه های سبک همانند قفسه ها استفاده می نمایند.

سخن پایانی

فرایند تولید ناودانی های گوناگون با یکدیگر متفاوت می باشد. از این رو توصیه ما به شما عزیزان این است چنانچه قصد خرید این پروفیل در انواع گوناگون را دارید، بهتر است قبل از هر چیزی با روش های تولید آنها آگاهی کافی داشته باشید. با داشتم اطلاعات کامل از نحوه تولید، انواع، کاربرد و ... می توانید محصول مورد نظر خود را در سایت تله آهن سفارش دهید.هم چنین برای مشاهده قیمت انواع ناودانی میتوانید اینجاکلیک کنید.